Quantcast
Viewing latest article 7
Browse Latest Browse All 336

Día Mundial de la Salut Mental

Fa gairebé 30 anys que la Federació Mundial de Salut Mental va declarar el primer Dia Mundial de la Salut Mental, i enguany (10 d'octubre) se celebra en un moment en que les nostres vides quotidianes s'han vist considerablement alterades com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19.

Confinaments, teletreball, educació a distància i fins i tot limitació dels moviments i de les reunions familiars, s'uneixen a l'amenaça invisible d'un virus de què desconeixem molts aspectes. El repte de 2020 és romandre sa a nivell mental amb les dificultats que estan plantejant les mesures per reduir els contagis que s'estan adoptant en tots els països de l'món. Tot això unit a la informació, de vegades obsessiva, que difonen els mitjans de comunicació, fa que sigui difícil per a algunes persones mantenir el seny.

Per a això, es recomana a la població mantenir-se informats per mitjans fiables de les recomanacions de les autoritats sanitàries, reduir l'exposició de les notícies, mantenir-se actius i seguir rutines saludables de son, alimentació i activitats, mantenir el contacte amb els nostres éssers estimats, reduir el consum d'alcohol i tabac, etc. 

Segons l'experiència adquirida en emergències passades, s'espera que les necessitats de suport psicosocial i en matèria de salut mental augmentaran considerablement en els propers mesos i anys. Invertir en els programes de salut mental en l'àmbit nacional i internacional, infrafinançats des de fa anys, és ara més important que mai. 

La salut mental és una de les àrees més desateses de la salut pública. Prop de 1000 milions de persones viuen amb un trastorn mental, 3 milions de persones moren cada any pel consum nociu d'alcohol i una persona es suïcida cada 40 segons. I ara, milers de milions de persones de tot el món s'han vist afectades per la pandèmia de COVID-19, que està tenint repercussions addicionals en la salut mental de les persones. 

No obstant això, relativament poques persones a tot el món tenen accés a serveis de salut mental de qualitat. Als països d'ingressos baixos i mitjans, més del 75% de les persones amb trastorns mentals, neurològics i per consum de substàncies no reben cap tractament per a la seva afecció. 

Per això, per al Dia Mundial de la Salut Mental d'enguany, l'OMS, juntament amb les organitzacions associades United for Global Mental Health i la Federació Mundial de Salut Mental, demanen, amb el lema “Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc“, que s'augmenti considerablement la inversió en salut mental.


Per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental a 2020 us podeu connectar en línia al gran esdeveniment que s'està organitzant per part de l'OMS en el qual experts analitzaran i explicaran què podem fer per mantenir la nostra salut mental. Es retransmetrà en directe a través dels canals oficials de l'OMS a les xarxes socials. 

A nivell local, podeu participar en alguna de les activitats, telemàtiques o presencials, programades per Osonament, o participar a la sessió de l’hora del conte que, dins del programa “Temps de contes”, tindrà lloc a diverses biblioteques de la comarca. En aquest cas, es tracta de “Plou i fa dol”, un conte amb titelles que parla del dol, a càrrec d’Ada Cusidó.

Viewing latest article 7
Browse Latest Browse All 336

Trending Articles